Křečové žíly. Akutní a chronická tromboflebitida

21.03.2016 18:35

 

Křečové žíly je onemocnění žil spojené se slabostí žilních stěn, schopnost se roztáhnout a vznik stagnací v tkáních. Zpravidla trpí celý žilní systém. V závislosti na životním stylu, na druhu práce se onemocnění může vyskytovat na různých místech. Nejčastěji jsou to nohy, ale postižení jiných žil mohou často způsobit u takových lidí bolesti hlavy stagnujícího charakteru, poruchy jater a žlučníku, u žen – sklon k chronickému onemocnění dělohy a přívěsků.

Tromboflebitida je komplikace žilního onemocnění způsobená ucpáním žíly krevní sraženinou a s nimi spojenými edémy, bolesti. Často akutní tromboflebitida se stává chronickou, při čemž zůstává edém, únava, bolest. Když se hirudoterapie zavede v počátečních stadiích, kdy vznikly červené žilky (flebitida), je možné zabránit tvoření trombů. Lidé s křečovými žilami to musí znát.

Jako komplikace žilního onemocnění a chronické tromboflebitidy, jako důsledek vyjádřeného snížení schopnosti hojení tkání, vznikají chronické vředy. Pijavice poskytují zlepšení mikrocirkulace, odstraňují otok a žilní stagnace v tkáních, stimulují imunitní procesy, čímž podporují čištění a hojení vředů.

Procedury v akutním období (až do vymizení bolesti) se provádí denně, pak 2-3krát týdně do zmizení nebo do značného snížení příznaků onemocnění. Délka kurzu se určuje podle výskytu a závažnosti tohoto procesu, obvykle 10 až 12 sezení. Využití hirudoterapie lze opakovat po 2 měsících.

 

Nejčastější léčba: přiložení k postižené žíle, 3-5 terapií, 5-7 dní pauza, 7 kusů pijavic